lördag 5 februari 2011

Att hålla sig förkylningsfri

Läste om en doktorsavhandling i dagens tidning som handlade om att fysisk aktivitet håller förkylningen borta. I artikeln stod det att en person med stillasittande arbete bör vara fysisk aktiv en timme om dagen, aktiviteter som gym, cykla till jobbet eller springa. Dessutom skulle man vara måttligt fysisk aktiv under 3 timmar om dagen, typ gå ut med hunden eller dammsuga. Dessutom skulle man käka en massa C-vitamin, inte stressa, inte träffa småbarn, vara noggrann med handhygienen och sova tillräckligt för att hålla förkylningen borta.

Alltså:
4 h fysisk aktivitet + 8 h sömn + 8 h jobb = 20 h. Det ger 4 timmar till att käka C-vitamin, tvätta händerna och undvika småbarn. Har man inte möjlighet att ta sig till jobbet med muskelkraft så tillkommer pendeltid. Handla och matlagning är inte medräknat, men det finns ju 16 timmar "över" om man jobbar en vanlig heltid så sådana saker kan man ju fixa på helgen.

Låter som man missar det där med en stressfri tillvaro med den ekvationen, men våra hem blir välstädade, hundarna ordentligt motionerade och den tilltagande fetman hos befolkningen torde minska.