söndag 18 februari 2018

Hjälpa till?

Läste en artikel om att barn som hjälper till hemma blir mer framgångsrika.
https://www.svd.se/barn-som-tvingas-gora-hemmasysslor-blir-mer-framgangsrika

Det låter ju bra, för idag har Junior gjort mycket hemma.
*Tvättat några maskiner tvätt, och tumlat.
*Startat diskmaskinen.
*Varit med och kastat soporna.
*Dammsugit (på låtsas). Både nere och uppe, jag orkade bara nere.
*Gjort chokladbollar.

Sedan en massa lek och mys också. Detta är vad vi gjort idag, vilket kort kan beskrivas som inget särskilt eftersom vi inte tränat en massa timmar, gjort något storkok eller fyllt dagen med organiserade aktiviteter. Men vi lyckades bli trötta ändå, båda två.
Det funkar ju inte att vänta tills han har somnat och göra allt själv sedan, utan han får vara med och hjälpa till. Vilket han gör så gärna.

fredag 16 februari 2018

Lättad

Sista veckorna har jag lyckats göra mig av med 2-300 kilo av inventarierna här hemma. Och faktiskt så syns det lite skillnad! Även om det är mycket kvar, men det var skönt att äntligen se att något har hänt. Så undrar jag förstås, hur många kilo inventarier har man i ett hem, egentligen???

måndag 12 februari 2018

Sjuknärvaro?

Kan bara konstatera att hur man än gör som förälder så finns de alltid de som tycker att man ska göra annorlunda. Fast det gäller ju förstås inte bara som förälder, utan som människa också. Hur mycket man än försöker så trampar man alltid någon på tårna, och just när det gäller föräldrabiten så blir det lite mer känsligt. Om man inte har någon att resonera ens de små vardagsgrejerna med (typ jacka eller overall idag?) så får man helt enkelt lita på att man tar rätt beslut. Ibland blir det fel, men så är det ju med allt här i livet.
Något många blir irriterade på är sjuknärvaro. Och ja, såklart barnet ska vara hemma om det är sjukt. Vi har ju en suverän möjlighet här i Sverige att vabba, så även ensamma föräldrar kan jobba. Men dagarna som är sådär? Barnet är hur piggt som helst men hostan sitter kvar. Många vabbar och pusslar. Men vi som tar alla vabbdagar själv (eftersom det inte finns några alternativ), och inte har någon att pussla med, jag lovar att vi också vill våra barn det bästa.
Första året på förskolan kan man räkna med ungefär 15 infektioner. Hostan kan sitta kvar 2-3 veckor, så det kan vara så illa att barnet hostar sig igenom första året. Ni som har möjlighet att lösa att barnet bara kan vara på förskolan när det inte är en tillstymmelse till vare sig hosta eller lite rinn i näsan, jag säger bara grattis till er och tycker att det är jättebra att ni kan ordna det så. Men innan ni fördömer oss som inte har samma förutsättningar, tänk gärna ett varv till. Det kan vara så att föräldern har gjort bedömningen att barnet orkar med en dag på förskolan trots att luftrören kanske är lite känsliga efter förkylningen.

Och så något helt annat. Idag är det 30 år sedan jag såg Depeche Mode live första gången! Det är rätt häftigt tycker jag, att jag faktiskt sett dem på varje turné sedan dess också.

fredag 2 februari 2018

Påsar

När många klädbutiker började ta betalt för sina plastpåsar så var det nog fler med mig som valde att (oftast) låta bli att köpa dem. Inte alltför sällan har de en konstig form så de passar inte i hållaren för soppåsen, så de blir liggandes under diskbänken eller så slänger jag dem direkt. Jag har läst någonstans att förbrukningen av plastpåsar sjunkit, men kommer inte ihåg med hur mycket.
I fruktdisken fortsätter vi dock att vara miljöbovar. Enstaka frukter behöver ju inga påsar, men 10 clementiner kan vara lite svårt att bära till vågen och hålla dem på plats tills man fått sin lilla etikett, i synnerhet om man har en påhittig treåring med sig. Sist jag var i Italien och handlade frukt uppmärksammade jag att deras fruktpåsar var komposterbara, och dessutom kostade de en symbolisk summa (€0.01). Just det där att de var komposterbara tyckte jag lät bra. Undrar när vi får se det i Sverige?