tisdag 4 juli 2017

Plastbanta

Läste en artikel som hade tips på vad man skulle göra för att plastbanta, som ju har blivit lite inne nu. Klädaffärerna har till exempel gjort konsumenterna till bovar, och om man prompt vill bära hem sina plagg så får man betala för kassen med reklam på, precis som på vilken matvaruaffär som helst. Fast på matvaruaffären kan jag välja att köpa en pappkasse eller tygkasse istället. Jag har inte forskat om klädaffärerna har utökat sitt utbud. Jag såg en affär skänkte hälften av kassens kostnad till välgörenhet. Men den andra hälften gissar jag går till vinst då? För priset för kassarna är ju säkerligen medräknat i varans kostnad, någonstans har de ju betalats redan innan.
Fast nu var det ju om plastbantning jag egentligen tänkt att skriva, så återgår till det. Jag tycker att det är bra att tänka över sin användning av olika resurser, men ibland blir det liksom lite fel på vissa ställen. Just den artikeln tyckte att träskärbrädor var mycket bättre. Och ja, det kanske det är, men samtidigt tycker jag att man ska vara rädd om jordens resurser och inte gå och kasta allt gammalt för att köpa ett miljövänligare material. Den totala belastningen måste ju bli mycket större, bättre då att vänta till den gamla produkten är uttjänt för att byta ut den mot något bättre (artikeln andades lite ut med det dåliga och in med det bra). Och, med handen på hjärtat, hur ofta köper man en ny skärbräda?
Erkänner att det händer välidigt väldigt sällan här, så att jag råkar ha en liten plastskärbräda i detta hushållet känns som en mindre miljöbelastning än alla dessa plastlock på tetraförpackningarna.
Förut funkade det jättebra att vika upp och vika igen tetrorna, men för några år sedan skulle det vara plastlock på dem. Retade mig på det reda när det började komma och tyckte att det var miljöovänligt och det är ju knappast mer försvarbart nu när det skriks i högan sky om man råkar lägga brödet i en plastkasse. De plastlocken måste ju ha belastat miljön väldigt mycket mer än vad min skärbräda (som jag fortfarande använder) gör.
I artikeln tyckte de även att man skulle byta ut sina plastmatlådor till glas eller metall (som hade nackdelen att de ofta läckte). Hmm, en läckande matlåda, vad gör man ofta med den? Jo, lägger i en plastpåse och då var vi ju där igen... Glas är ju inte helt smidigt om man är på utflykt, dels för att det är tungt dels för att glas har andra egenskaper än plast, till exempel så blir det lätt ett pussel med väldigt vassa bitar om man glömmer bort sig  och ställer väskan hårt eller kanske låter tvååringen hjälpa till.
Nej, det är inte fel att plastbanta, men varför inte börja med att byta ut vardagsgrejer som ju påsar, plastförslutningar på tetraförpackningar, förpackningar som inte går att öppna som sitter till exempel tunt minneskort och sådant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar