lördag 28 januari 2012

Skidpremiären avklarad

Idag var det då äntligen dags att se om allt asfaltsnötande på rullskidor hade gett något för skidåkningen. det blev en tur till Komperskulla där de hade skrapat ihop snö till en 2,5 km slinga.Det är rätt spännande där, för man börjar högst uppe på toppen av en backe, så det första man gör är att ge sig ut i svängen i en backe. Det är ingen fara när man väl har kommit ut i spåret, men vägen dit är ingen vacker syn när man ska hålla reda på skidor som är en bra bit längre än rullisarna...

Henrik hade varit uppe i ottan och vallat. Han hade fått till bra fäste, och som vanligt bra glid så jag skulle inte ha något att skylla på om det inte gick bra... Till min förvåning var det bara en bil på parkeringen, två killar som körde runt och såg snabba ut. Fick sällskap de två första varven av Henrik, men sedan körde han i sitt tempo och jag i mitt. Vändningen var lite svår på en lutande vändplan, och svängar är inte direkt min starka sida... De snabba kom ikapp och jag släppte förbi dem vid vändpunkten. Hornen växte ut och jag tänkte att jag skulle hänga med så länge jag orkade. Kändes riktigt bra, även om det var slitigt. Hängde på när de gick ut på ett varv till, de fick en liten lucka men inget som kändes omöjligt, "gummibandet" gick inte av. Vid vändningen tappade jag en ocean av tid, de lyckades få med sig fart runt medan jag fick tvärstopp och fick kämpa för att inte ramla, sedan var de jättelångt framför. Kämpade som en iller, och faktiskt kunde jag kapa en hel del av avståndet i en lite längre backe med mestadels diagonalåkning. Kul att få en liten farthöjare och få kämpa lite! Resten av dagens pass blev i ett betydligt lugnare tempo. Fick ändå ihop två timmar, vilket jag är nöjd med. Men nu känns alla muskler som kokt spaghetti...

fredag 27 januari 2012

Obesvarad

Så var det äntligen helg igen. Tack vare snön var det ljust länge på hemvägen och vägen var torr, skönt att köra då. Men ännu skönare var det att komma hem, det tyckte lillkatten också som inte lämnar sin mattes sida på ett bra tag nu.

Hittills har veckans träning gått som planerat, vilket känns skönt. Till helgen blir det förhoppningsvis snöpremiär, ska bli kul att se om rullskidpassen har gett något för skidsäsongen?

Och vad var obesvarat? Jo, det var ju någon form av Sverigecup på MTB förra året som jag gick och vann i min klass. Priserna delades inte ut i somras utan jag har hört att mina medtävlare fick sina priser hemskickade kring jul. Undrade varför inte jag hade fått mitt pris och mailade dem och frågade. Men det är klart, det är ju bara en vecka sedan så de har väl inte hunnit svara än. Undrar om det dyker upp innan säsongsstart? Motivationen för att lägga en massa resurser för att fullfölja ännu en Sverigecup är kanske inte jättehög för närvarande.

söndag 22 januari 2012

Söndagstrött

Igår hade vi besök av Linda, trevlígt att kunna ses även utom tävlan :)
redan på eftermiddagen började vintern göra sig påmind, regnet övergick i vita flingor som sökte sig till marken. Rätt slaskigt, men ändå lite vinterkänsla. Passade på att rida på morgonen för att slippa vara ute i slasken (det var uppehåll då). Kändes som ett smart drag. Besök av syster och ett pass på TC så var lördagen fulltecknad.


Idag sa kroppen från. "Ta det lugn eller så strejkar jag" sa den. Väglaget gjorde det inte riktigt möjligt att köra vare sig rullskidor eller riktiga skidor och med en kropp som hotade med strejk så var det läge att ta det lugnt. Ok, det behövdes att Henrik skulle övertala mig också... Så då kunde jag ägna mig åt andra saker jag gillar, läsa (plöjde genom en hel bok på eftermiddagen) och laga god mat. Och såklart blev det ut en sväng, det var ju sol - det vill man inte missa såhär års.


Hade ett gäng grönfinkar på besök, men det blev inga bra bilder. Bjuder istället på herr och fru domherre som är frekventa besökare vid fågelbordet.

fredag 20 januari 2012

Ömma muskler

Testade en ny kombination i onsdags. Först ett (jobbigt) medelpass sedan byta till torra kläder och hoppa upp på spinningcykeln. Rejält mör efter det, då skulle jag bara gå till hotellet efter det... Igår var det cirkelgym, och när ledaren inledde passet med att säga att det skulle bli fokus på ben så tänkte jag bara shit vad jobbigt... Efter det passet var jag riktigt mör och fick knapra i mig en recovery bar innan jag pallade med promenaden. Idag är jag lite öm i hela kroppen och är glad över att jag inte behöver plåga mina muskler förrän imorgon.

söndag 15 januari 2012

Vårtecken?

Blev ett styrkepass på TC idag. Planen var 10 st fyror, men efter 7 fanns det inte mycket mer i benen. Sänkte 15 watt och krämade ur en till, sedan var det tvärslut. Lite besviken först, men när jag kollade vad jag körde på förra året så körde jag 10 st fast på den lägre belastningen. Efter det kände jag mig rätt nöjd och glad igen!

Hittade en vintergäck i rabatten som trotsade den frusna jorden och lyste gul. Ett tidigt vårtecken. Var tvungen att ta en titt på snödropparna också, de hade inte kommit lika långt, men de hade kommit upp i alla fall,

Slutligen ett stort grattis till Benny som kom 5:a på Masters-VM i cykelcross i Louisville!

lördag 14 januari 2012

Jul ut

Efter att ha kört rullskidor i 3 timmar trodde jag först att det skulle bli rodelträning i soffan resten av dagen, men efter lite lunch fanns det tillräckligt med energi för att städa ut det mesta av julen. Granen har barrat rejält ungefär sedan den kom in, men idag åkte den ut.

Barrad
Dammsugaren gick sönder på julafton. Nu väntar vi på reservdelar, kan behövas en svängom med den för att bli av med de sista barren.

fredag 13 januari 2012

Glömsk

Så blev det helg denna vecka också. Fast jag smygstartade redan igår, då jag tog en ledig fredag idag.Idag blev det en ridtur i solskenet (och snålblåsten), i övrigt var det vilodag eftersom jag var duktig igårkväll och körde ett tröskelpass när jag kom hem. Det gick faktiskt lite över förväntan, och jag inser att formen inte är så dålig som jag inbillat mig. Ibland är det bra att sitta och stirra på wattsiffror under träningspasset.

Väldigt ofta när jag ska sova borta så glömmer jag något. Inte alltid särskilt viktiga grejer, men alltid ska det vara någon pryl som trivdes bättre hemma, eller kanske vill den inte trängas med de andra i den knökfulla väskan? Det är alltid lika spännande att se vad man har glömt, och hoppas på att det är något man kan klara sig bra utan. Denna gång hade jag glömt underställströja. Eftersom det var rätt kyligt under veckans löppass ville jag inte vara utan tröja under jackan så det fick bli en vanlig tröja under. Det var inte jättemysigt, så det lär dröja ett tag innan jag glömmer underställströja i alla fall!

måndag 9 januari 2012

Trafikvett?

En del saker ligger och gror. Saker man irriterar sig på men inte kan göra så mycket åt. Väldigt ofta hänger det ihop med att det finns människor som bara tänker på sigsjälva och har svårt /eller inte vill) sätta sig in i andras situation. Som till exempel i trafiken, där finns det väldigt många trafikpoliswannabes.

Jag är ute på vägarna en hel del, som trafikant i/på olika fordon. Som bilist blir man (oftast) behandlad som en medtrafikant, men tar man sig fram på andra sätt längs vägen så ser en del bilister rött och tror att man är ett lovligt byte. Häromdagen när jag var ute på rullskidorna höll jag på att bli nerprejad i diket av en bil. Hade precis mött en dam som gick stavgång, jag tror inte att hon behövde känna en backspegel vina vid axeln... Jag undrar om bilisten hade agerat likadant om jag hade vägt 5 gånger mer, haft fyra ben, horn och INTE haft reflexväst (läs:älg)? Nä, då hade han nog varit mer rädd om sin fina bil.

På senare år har fler bilister förstått att hästar är levande varelser med egen vilja och rätt mycket kraft, så nuförtiden är det inte lika många som tutar eller gör knäppa omkörningar. Men cyklister, där verkar en del tro att det är skottpengar på cyklister på asfalt. Även där har man ju känt backspeglar nästan toucha i en.

Läste för några veckor sedan i tidningen om en man som retade sig på bilister som inte håller avståndet och ligger för nära bakom. För att de skulle lära sig veta hut så brukade han tvärnita, så de minsann skulle märka att de gjorde fel. Visst kan man reta sig på att folk ligger nära, men det verkar onödigt att utsätta både sigsjälv och andra för fara. Det funkar lika bra att bara toucha på bromsen, hittills är det nog ingen som inte har fattat den vinken.

Det jag vill komma fram till är att jag tycker att det är dåraktigt att vara ute efter att skada andra i trafiken. Håller man på så så är man knappast lämplig att vara ute på vägarna. Vägarna är byggda för att vi ska kunna ta oss från A till B (eller vart vi nu vill ta vägen), och är man på vägen så får man samsas. Kan man inte det så borde man kanske stanna hemma.

Men det är kanske för mycket begärt att hoppas på att folk inte skulle vilja skada varandra?

söndag 8 januari 2012

Cross

Idag var det utecykling som gällde, det blev en runda på crossen. Det var väl typ 2 månader sedan jag cyklade ute, så det kändes väldigt ringrostigt. Men fick sällskap av Henrik och John, och det tackar man inte nej till så jag bytte mitt styrkeTC-pass till ett utepass. Benen gjorde ont från första tramptaget, och det släppte aldrig.
Det visade sig att det blev ett rätt styrkebetonat pass då grusvägarna var mjuka och sugande. Ett helt batteri med höjdmetrar ovanpå det gjorde benen grymt trötta. Överkroppen var trött efter gårdagens pass, så jag orkade knappt stå i vissa backar. Det var länge sedan jag var så trött efter ett cykelpass, men riktigt nöjd med denna helgs träning, härligt!

Väl hemma kunde vi avnjuta avslutningen på Tour de ski, vilken uppvisning av Marcus Hellner - imponerande! Sådant är bra för den egna motivationen.

Imorgon kommer jag njuta av att ha ett stillasittande jobb.

lördag 7 januari 2012

Distans

Gårdagen bjöd på ett strålande väder, och framåt eftermiddagen började folk uppdatera sina facebookstatusar med hur många timmar de kört distans i solen. Själv hade jag vilodag, men var ut och red en lite längre runda på en häst med vårkänslor. Vi hade lite olika åsikter om vilken hastighet ridturen skulle gå i (han var superpigg!) så jag var lite trött efter att ha hållt honom. Men en riktigt härlig tur var det!

Idag var det min tur att köra distans. På rullskidor som vanligt denna vinter, och Henrik med som outtröttligt hjälper mig att förbättra tekniken. Gick rätt bra till en början, och jag känner mig definitivt säkrare i utförskörningarna och när det svänger. Det är stor skillnad när man inte behöver vara rädd för att ramla hela tiden. Efter ca 1,5 timme började jag få rätt ont i armbågarna, så för att inte riskera något så slog jag av lite på tempot (det gjorde mindre ont då) och lät Henrik köra lite omvägar. Det blev ändå 2,5 h och en fin blåsa i handen, men det ville jag inte säga till Henrik när vi var ute, ville inte framstå som gnällig.
 Provade att käka lite efter 1,45 vilket gjorde stor skillnad, nu var jag inte alls lika trött på slutet och orkade hålla tekniken ända hem. Brukar ju inte käka på så korta distanspass på cykel, men det är ju lite skillnad då jag ju har cyklat "något" fler timmar än vad jag har kört rullskidor i mitt liv.

onsdag 4 januari 2012

Inställt

Igår gjorde jag något som jag ytterst sällan gör. Jag ställde in träning på grund av väder. Planen var ett löppass, men när jag kom ut från jobbet så höll jag på att blåsa bort. Kallt regn var det också, kombinationen var inte jättemysig. Idag var det inneträning, testade ett aerobicspass. Eftersom jag fortfarande inte är koordinationens drottning så hade jag fullt upp med att inte bli nersprungen... Nåja, lite TC i helgen ska väl kunna trötta ut.

Vy över Vättern, 111230

söndag 1 januari 2012

Vad göra?

Fortfarande inte jättefriska.

Saker man kan hitta på då:
*Vila
*Sträckläsa en bok
*Vila
*Lägga upp träningsprogram för de kommande 6 veckorna (någon gång ska man väl piggna till?)
*Vila
*Göra några matlådor
*Vila
osv.
Det blir ju en del gjort mellan varven i alla fall, även om det går trögt.

Granen försökte hjälpa till genom att klä av sigsjälv, men jag hängde bryskt tillbaka prydnaderna. Den får bo inne ett tag till.

Längtar ut?