söndag 30 januari 2011

Ömma muskler

Idag blev det skidor i Karlsnäs, drygt 2 mil fick vi ihop vilket gjorde dagens pass till vinterns längsta skidpass(i sträcka mätt). Snabba, isiga spår och kanonfäste för stavarna, så det var läge att träna stakteknik. Får erkänna att jag fegade ur på de svåra backarna och tog genvägen förbi så snön var hård som betong och gjorde ont att ramla på.

Vi körde 2 varv på elitfemman och två varv på vanliga femman. Kul med den andra femman, vet inte hur många år sedan det var jag körde den, kändes som ett helt nytt spår. Det märktes att jag blev säkrare under träningspassets gång, för det gick bättre och bättre i backarna och jag vågade släppa på lite mer fart och lita på "rälsen", men visst blev det en och annan urspårning. Vädret var på sin allra bästa sida, sol och kring nollan. När vi kom hem så var det varmare i uterummet än inne, så det blev lunch därute. Efter det somnade jag gott på soffan där, vaknade när solen var på väg ner och det blev kyligt om nästippen. Nu känns det i typ alla muskler, så imorgon väntar vilodag.

Amaryllusen har slagit ut, typ en månad efter jul. Men fin är den!

fredag 28 januari 2011

Återkopplad

Idag kom det hit en tekniker och grejade, så nu funkar både TV, internet och telefon till och med samtidigt om man skulle vilja - tjoho! Verkar vara en kombo av flera saker, bland annat hade kopplingarna ute i gatan ärgat och höll knappt ihop. Intressant.
Njuter av fredagskänslan nu, känns helt ok att kunna sova länge två dagar i rad!

onsdag 26 januari 2011

Disconnected

Enligt leverantören ska det funka. Verkligheten säger något annat. En tjänst av tre funkar (ok, den viktigaste, bredbandet...) Blir det ännu en helg utan vinterstudion? Tur man har TC att roa sig med.
Roade mig också med att tvätta bilen idag, tydligen var den typ silvergrå under alla smutslager, trodde den var gröngrå (nej, jag hade aldrig sett den bilen ren innan). En tvätt till och man skalar kanske av några lager till, vem vet vilken färg den har egentligen?

lördag 22 januari 2011

Snabba spår

Idag var det dags igen då för DM. Denna gång körde jag tävlingsklass, var ju lite ensamt i motion förra helgen. Fast idag var det en annan tjej som blev ensam i den klassen, svårt att veta det där vilken klass man ska köra. Spåren var väldigt isiga och snabba, skönt på rena stakpartier men utför gick det väldigt fort, i alla fall när man närmade sig svängarna.

På uppvärmningen lyckades jag ramla 2 gånger på typ en kilometer. Snön var väldigt hård att ramla på, så jag tog det försiktigt i backarna efter det. Men redan på första varvet var det dags igen, skulle gå ut ur spåret för att bromsa. Blev tydligen lite för mycket för mig. Sista varvet välte jag i en sväng vid varvningen, innan en lång utförskörning. Kändes en del men då var det ju bara ett varv kvar, bara att bita i. Kändes värre att det stod en massa folk och tittade... Men det tråkigaste var att det var en som körde in i mig och typ puttade ut mig ur spåret. Detta på en sträcka där det var dubbelspår och lång raksträcka innan, dvs han borde ha sett  mig i god tid. Strax innan tjoade han till, men alldeles försent för att jag ska hinna flytta på mig (och åker man så fort borde man inte ha några problem med att byta spår?!), för särskilt snabbt reder jag inte ut att ta mig ur spåret, och ännu långsammare nu när det var som räls. Ingen annan hade problem att ta sig förbi, så det är lite trist att en person ska bete sig som att inga nya är välkomna att tävla.

Eftersom tekniken är som den är så känns det att jag inte fick ut allt ur kroppen, men känns som ett bra pass ändå. Kanske inte blir lika kvaddad som efter förra racet? Men en som kommer vara kvaddad är Henrik, hans klass körde 3 mil, hans längsta skidpass hittills denna vinter är på 2 mil.

Resultat med varvtider.
Ikväll blir det kalas, mat och tårta.

fredag 21 januari 2011

Offline

Förra veckan tog de bort en massa snö på gatan utanför. Verkar som de även fick med sig en bit kabel då TV:n la av (sist den funkade var förra måndagen). Telia sa att det var en sladd som var trasig och skickade en ny. När vi kopplade in den så slutade telefonen och bredbandet att funka, och fortfarande ingen TV. Så Henrik har haft nästan daglig kontakt med dem, det senaste är att det ska funka på måndag. Tror det först när det är bevisat.

Fördelen är att träningen har funkat bra denna vecka - något måste man ju roa sig med! Nackdelen är att man gör något hela tiden = ingen tid för avkoppling. Men några filmer har det blivit i alla fall, till och med jag har haft ro att sitta ner under en hel film.

Imorgon blir det skidor och nummerlapp. Tydligen var spåren väldigt isiga så de hade kortat varvet och tagit bort vurpsvängen, nog tur det. Ska bli spännande att se hur man står sig i tävlingsklassen!

lördag 15 januari 2011

DM på skidor

Idag var det DM på skidor i Jämjö. Eftersom Henrik ändå skulle köra så tänkte jag att jag också skulle köra. Damernas tävlingsklass skulle köra 5 km och motionsklassen skulle köra 10 km, så jag valde att köra motionsklass för att få köra lite längre. Henrik körde 15 km.

Varvet i sig var ganska lättåkt, inte särskilt kuperat och lättåkta nerförsbackar. Svårigheten blev istället underlaget och vädret, runt 0 grader och snöade. Tydligen svårvallat, men Henrik och hans pappa lyckades jättebra med vallningen så jag hade både fäste och glid. Jag var sist startande av alla (gissar att det berodde på att jag körde motionsklass) och när jag kom ut i spåret så var det rätt sockrigt och sladdrigt, speciellt högerspåret som jag valde att åka i då det var mycket snabba åkare ute på banan (H21- värstingsnabba killarna) som låg i omkörningsfilen.

Själva tävlingen gick bra, trots att jag har mycket att lära vad gäller tekniken. Det där med att svänga till exempel, det är inte lätt att få med sig farten. När jag kom ut i spåret fick jag en annan åkare inom synhåll, och det visade sig att vi körde ungefär lika fort. Jag körde fortare uppför medan han tog svängarna som en skidåkare (där jag var smidig som en ångvält) och fick åtskilliga meter. Efter 2,5 varv (av mina 4) så var jag ikapp och i första backen på sista varvet så körde jag om och ifrån. Riktigt nöjd med mina jämna varvtider (skilde 7 sekunder mellan bästa och sämsta) och att det faktiskt bara var en Dam (i alla klasser) som körde fortare är mig (enligt varvtiderna), en positiv överraskning! Var riktigt kul att dra på sig en nummerlapp i alla fall och köra sig trött.

Resultat

I övrigt så har en sladd gått sönder till vår gateway så vi är utan tv, vi får väl se när det dimper ner en ny sladd.

fredag 14 januari 2011

Fredag!

Njuter av att det är helg och att ha två långa lediga dagar framför mig.


Håller på att fixa kvällsmaten nu, och eftersom jag är less på matlådemat så blir det trerätters. Laxtartletter till förrät, lammkotletter med tzatziki till huvudrätt och det hela avslutas med chokladmousse. Gissar det är bra mat att ladda med, för imorgon blir det skidor, skulle visst vara DM.

tisdag 11 januari 2011

Tabata

Igår var nog alla bilar som brukar vara på Bergslagsdiagonalen på studiebesök i de sydligare delarna av landet. Väldigt vad de körde långsamt och mitt i vägen, blev en halvtimmes extra restid tack vare dem. Idag verkade det som de hade åkt hem igen, så nu var det lite mer "normal" restid.

Men hade bestämt redan innan att det skulle bli Tabata idag. Körde ett mjukstartspass igår och kändes ok idag. Blev ett av de bästa Tabata-passen hittills, så nu gör benen sådär skönt ont.
Tabata låter kanske inte så hemskt, men det är bara innan man har upplevt det. 20 sek arbete 10 sek vila, 8 repetioner med belastning så man precis orkar alla. Lyckades rätt bra med det idag, sista 2 sekundrarna kändes som 2 år...

Uteträning känns rätt avlägset med plusgrader och blankis, men håller en tumme för att det ska bli lokalt kallt i på lördag så det blir bra skidspår. Vill göra något annat än TC!

lördag 8 januari 2011

Isgata

Nya tag idag - från förkylningen alltså. Ingen hit. Men kom ut på en ridtur idag, var ju ett tag sedan så det skulle krävas mer än baciller och hot om regn för att jag skulle ställa in det. Plusgraderna gjorde att vintervägarna blev till isgator, men poröst och mjukt så det var inte särskilt halkigt. Blev också lite skuttande i djup snö :) Somnade gott på soffan sedan.

Undrar om bacillerna kan ha vänligheten att flytta ut ur min kropp så jag kan få träna normalt, helst så fort som möjligt.

torsdag 6 januari 2011

Snörvel

En liten vinterförkylning har gjort att jag inte kunnat träna på några dagar - trist! Hade bespetsat mig på en bra träningsvecka när det bara är fyra arbetsdagar. Men bara att göra det bästa av situationen, och med rådande väder idag så var det att kolla på Tour de Ski. Grymt vad fort de kör!

Fast har ju varit ute lite i alla fall, behövde skottas. Var skönt att komma ut och röra på sig lite i alla fall. Ny arbetsdag imorgon sedan helg, hoppas på att bli frisk så jag kan träna då.

lördag 1 januari 2011

53

Bil hela dagen, och ändå jättetrött, förstår inte riktigt varför? Men har ju knappast vilat när vi har varit i Uppsala, har varit fullt race som vanligt. Men resan söderut gick bra, inte många som valde att åka bil idag. Snöandet avtog och övergick i solsken.


Det nya året skålades in i champange(!), sedan blev det ut i snön för att titta på fyrverkerier på Vaksala torg. Med 15 cm nysnö (och en massa gammal under) så passade jag på att göra årets första snöängel. De trötta skidåkarmusklerna var inte jättehjälpsamma när jag skulle kliva upp igen...

Eftersom jag precis har fått nytt jobb känner jag inget behov av några stora förändringar för tillfället, utan fokuserar mer på att komma in i min nya vardag.
Årets första invägning blir imorgon eftersom vi inte var hemma hos vågen imorse, och efter det finns det risk för att jag sätter upp viktmål. Men ikväll är jag lyckligt ovetande om jordens dragningkraft och dess effekt på allt julgodis jag har stoppat i mig.

Slutligen kort om rubriken, dagens datum 110101 kan ju även ses som ett binärt tal...